Η επιστημονική παρατήρηση μιας αλληλουχίας γεγονότων η οποία μας οδηγεί επαναλαμβανόμενα στα ίδια καταγεγραμμένα αποτελέσματα ονομάζεται φαινόμενο.
Όταν το φαινόμενο αυτό συμπεριλαμβάνει συμπτώματα και κλινικά ευρήματα μιας παθογενούς οντότητας καλείται σύνδρομο.
Η σελίδα μας επιδεικνύει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα γι’αυτό και σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα από τα κορυφαία σύνδρομα του Ευρωπαϊκού μπασκετικού κόσμου, που δεν είναι άλλο απο το σύνδρομο της CSKA.
Ορισμός: Η ικανότητα της ομάδας να πηγαίνει τρένο όλη τη χρονιά στην κανονική περίοδο των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, και στο τέλος αυτής (Playoffs και κυρίως Final Four) η ομάδα να ξεφουσκώνει και να εμφανίζει αγωνιστικες παθογένειες που την υποχρεώνουν σε ήττες.
Αιτιολογία: Η ομάδα αγωνίζεται σε αρκετά χαλαρό ρυθμό την κανονική περίοδο, συνήθως χωρίς να παίζει καλή άμυνα μιας και διαθέτει εξαιρετική επιθετική λειτουργία λόγω των εξαιρετικών επιλογών στο ρόστερ της γεγονός το οποίο της δίνει εξαιρετική αυτοπεποίθηση. Σε αυτό βοηθά και η χαμηλή δυναμικότητα των αντιπάλων της στην VTB League. Στα πρώτα σοβαρά ματς των Playoffs εμφανίζει παθογένειες οι οποίες καλύπτονται λόγω της αδυναμίας του αντιπάλου, ο οποίος είναι ο 8ος ή ο 7ος της κανονικής περιόδου της Euroleague. Στο Final Four όμως που τα πράγματα σοβαρεύουν η ομάδα γνωρίζει σχεδόν πάντα την ήττα κυρίως λόγω αδυναμίας διαμόρφωσης σκληρού αγωνιστικού χαρακτήρα και αγωνιστικής συμπεριφοράς (άγχος) δεδομένης της υπερβολικής σιγουριάς και της χαλαρής αγωνιστικής διαβίωσης μέχρι εκείνη την στιγμή.
Κλινική εικόνα: Τον Μάιο η εικόνα της CSKA συνοψίζεται σε σκυμμένα κεφάλια παικτών, δάκρυα απογοήτευσης, ανέκφραστους προπονητές, απώλεια του μόνου τίτλου που αξίζει μιας και στο VTB δεν έχει αντίπαλο, απώλεια εκατομμυρίων για την ιδιοκτησία και μια αγωνιστική ζωή στο παρασκήνιο για όλους τους εμπλεκόμενους μιας και κάθε χρόνο δημιουργούν ένα εξαιρετικό σύνολο το οποίο δεν κερδίζει την καθολική αναγνώριση δεδομένης της απώλειας του τίτλου της Euroleague (βλ. Kirilenko, Sasha Kaun).
Θεραπεία: Η μοναδική θεραπεία που ενδείκνυται στο Σύνδρομο CSKA, έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και είναι η παρουσία καταξιωμένων Ελλήνων παικτών στο ροστερ της. Το 2006 ο δικός μας Παπαλουκάς όντας MVP του Final Four την οδηγεί στον τίτλο. Το 2008, με την συνδρομή του Θοδωρή Παπαλουκά και του Νίκου Ζήση, οδηγείται και πάλι στην άνετη κατάκτηση της Euroleague. Επισημαίνεται ότι οι προαναφερθέντες έδωσαν χαρακτήρα άρνησης της ήττας στην ομάδα κάτι που απο τότε δεν έχει αποκτηθεί ξανά (Το 2016 η CSKA φλέρταρε αρκετά με την απώλεια του τίτλου κερδίζοντας διά πυρός και σιδήρου στην παράταση).
Επιδημιολογία: Το σύνδρομο της CSKA έχει εξαπλωθεί σε αρκετές ομάδες του Ευρωπαϊκού χώρου. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ήττα της αήττητης μέχρι εκείνη τη στιγμή Lokomotiv Kuban στους τελικούς του φετινού Eurocup (Διαβάστε το άρθρο μας εδώ), τις ήττες της Real Madrid το 2013 και 2014 στον τελικό της Euroleague από Ολυμπιακό και Maccabi αντίστοιχα, ενώ το 2015 την κατέκτησε παρουσία του Γιάννη Μπουρούση προς υποστήριξη της θεραπείας που προτείνουμε.
Όπως όλοι καταλαβαίνουμε το σύνδρομο CSKA είναι μία σοβαρή ασθένεια της ιστορικής ομάδας της Ρωσίας, η οποία της στερεί σημαντικές διακρίσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, παρόλο που διαθέτει κάθε χρόνο το ακριβότερο ροστερ. Ευχή όλων μας είναι οι ιθύνοντες εκεί στην παγωμένη Μόσχα, να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους την θεραπεία που προτείνει το basketballglorystories και το σύνδρομο αυτό να αποτελέσει παρελθόν για αυτήν τη σπουδαία ομάδα.
Σχολιάστε