Είναι δεδομένο ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει να σουτάρουμε καθιστοί είτε στο έδαφος, είτε σε καρέκλα. Η συντριπτική πλειονότητα δε, έκανε airball, μιας και ειναι πολύ δύσκολο να ευστοχήσεις. Απαιτεί μεγάλη δύναμη στα χέρια και τελείως διαφορετική προσέγγιση του στόχου. Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με το σπορ που απαιτεί τις ικανότητες αυτές, χωρίς πολλές όμως λεπτομέρειες, γιατί θέλουμε να σας παρακινήσουμε να το γνωρίσετε οι ίδιοι από κοντά.
Το μπάσκετ με αμαξίδιο είναι αρκετά διαδεδομένο στον πλανήτη, συμπεριλαμβάνεται στους Παραολυμπιακούς αγώνες (από την πρώτη κιόλας διοργάνωση στη Ρώμη το 1960) και αριθμεί συνολικά 82 εθνικές ομοσπονδίες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα φυσικά). Παγκόσμια, από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο επίπεδο, ασχολούνται πάνω από 120.000 αθλητές με το άθλημα. Οι «ισχυροί» του σπορ είναι οι ομάδες του Καναδά, της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας.
Οι κανονισμοί πλην των διαφορών που αναλύονται παρακάτω είναι οι ίδιοι με το κλασσικό μπάσκετ.
- Η χρήση αμαξιδίου με συγκεκριμένες προδιαγραφές ως εργαλείο του παίκτη για κίνηση.
- Η αξιολόγηση των παικτών ανάλογα με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που παρουσιάζουν. Το εύρος κυμαίνεται από 0.5 έως 4.5 βαθμούς. Ο υψηλότερος βαθμός δίνεται στον παίκτη με το μικρότερο κινητικό περιορισμό. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, η αθροιστική βαθμολογία των παικτών που βρίσκονται στο παρκέ δεν πρέπει να ξεπερνά σε σύνολο τους 14.5 βαθμούς.
- Τα τάιμ άουτ είναι 5 (από ένα στις τρεις πρώτες περιόδους και δύο στην τελευταία)
- Τα «βήματα» σφυρίζονται όταν ο κάτοχος της μπάλας κάνει τρείς ή περισσότερες ωθήσεις με τα χέρια στο αμαξίδιο χωρίς να κάνει έστω και μία ντρίπλα.
- Παραβάσεις επίσης θεωρούνται οι περιπτώσεις όπου, ο παίκτης αγγίζει το έδαφος με οποιοδήποτε σημείο του σώματος του, γέρνει εμπρός ή πίσω το αμαξίδιο του κάνοντας το να αγγίζει το έδαφος με οποιοδήποτε μέρος του.
Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στο άθλημα από το 1988, όπου διοργανώθηκε το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα (μεταξύ μόνο δύο ομάδων). Το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα Ελλάδος διοργανώνονται από την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ), και οι διακριθείσες ομάδες συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Εθνική μας ομάδα συμμετέχει σε όλες τις διοργανώσεις σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο Επίπεδο.
Μέχρι στιγμής έχουν διοργανωθεί 21 Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ενώ πρωταθλητής Ελλάδος φέτος και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε ο Άτλας. Στην κούρσα για τον τίτλο δεύτερη τερμάτισε η ομάδα του Αμαρουσίου, τρίτη αναδείχθηκε η Δωδεκάνησος, με το «καρέ» να συμπληρώνεται από την ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου.
Ενδεικτικά και ως αφορμή για να μυηθείτε ιδίοις όμασι σε όσα διαβάσατε ήδη, σας αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το 2ο Διεθνές Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο Ο.Σ.Ε.Κ.Α. – ΘΡΑΚΗ 2018 με τη συμμετοχή της Εθνικής μας (η οποία ξεκίνησε με νίκη στην πρεμιέρα).
Ελπίζουμε το άρθρο μας να αποτελεί το έναυσμα να ασχοληθείτε και να μάθετε περισσότερα για την καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο. Περισσότερο όλων όμως, ευχόμαστε να παρακολουθήσετε από κοντά αγώνες και να θαυμάσετε τις προσπάθειες των σπουδαίων αυτών αθλητών.
Σχολιάστε