Ίσως έχετε ακούσει την έκφραση «οι Αμερικάνοι εφηύραν το μπάσκετ και οι Γιουγκοσλάβοι το τελειοποίησαν». Αν πάλι όχι, αρκεί να αναλογιστούμε ότι μέχρι το 1991 που αγωνίστηκε ενωμένη η Γιουγκοσλαβία ήταν η πολυνίκης σε κατακτήσεις Παγκοσμίων κυπέλλων. Μάλιστα μέχρι και σήμερα οι Η.Π.Α απλά κατάφεραν να ισοφαρίσουν τις 5 κατακτήσεις της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης από το 1995 που η FIBA έδωσε το πράσινο φως στη νεοσύστατη εθνική ομάδα της Σερβίας (που από το 2003 έως το 2006 αγωνιζόταν μαζί με το Μαυροβούνιο) να αγωνιστεί σε επίσημες διοργανώσεις μετράει 3 χρυσά Πανευρωπαϊκά και 2 χρυσά Παγκόσμια μετάλλια, και γενικότερα η απουσία της από το βάθρο σπανίζει.
Παρόλο που η εθνική ομάδα της Σερβίας είναι συνεπής, το ίδιο δεν ισχύει και για τους Σερβικούς συλλόγους στις διεθνείς διοργανώσεις. Κυρίες αιτίες αυτής της παρακμής των Σερβικών ομάδων είναι η οικονομική υποβάθμιση του εγχώριου Πρωταθλήματος και η φυγή των μεγάλων Σέρβων παιχτών από τη χώρα. Όταν μιλάμε για Σερβικό διασυλλογικό μπάσκετ εννοούμε (κυρίως) τον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτιζάν.
Ο Ερυθρός Αστέρας, η ομάδα με τις περισσότερες πρωτιές στο Γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα και κυπελλούχος Ευρώπης (Σαπόρτα) το 1974, από το 1992 και μετά έχει ως υψηλότερη διάκριση την πρόκριση του στα ημιτελικά του Eurocup την σεζόν 2013-2014 και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην τρίτη τη τάξει Ευρωπαική διοργάνωση (κύπελλο Κόρατς) το 1998. Αποκορύφωμα σε αυτό το μπασκετικό «Serbxit» η φετινή απώλεια της Αδριατικής Λίγκας και της θέσης στη Euroleague για την σεζόν 2018-2019. Φέτος ο Ερυθρός Αστέρας με προπονητή με πολλές Ευρωπαϊκές παραστάσεις και με κορμό Σέρβων παικτών θα κυνηγήσει την Ευρωπαϊκή του αναγέννηση μέσω του Eurocup με το οποίο «φλερτάρουν» επίσης η Βαλένθια, η Μάλαγα και η περσινή πικραμένη φιναλίστ Λοκομοτίβ Κούμπαν.
Η Παρτιζάν μέχρι το 1992 είχε μεταξύ άλλων 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών (σήμερα Euroleague) και 3 κύπελλα Κόρατς, μάλιστα τα δύο από αυτά διαδοχικά το 1978 και το 1979. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έφτασε 2 φορές στο final four της Euroleague το 1998 και το 2010.
Το Final Four του 2010 στο Παρίσι ήταν και το «κύκνειο άσμα» του Σερβικού διασυλλογικού μπάσκετ. Η τελευταία μεγάλη διάκριση. Ένα final four που η Παρτιζάν έχασε τον ημιτελικό στην παράταση 83-80 από τον Ολυμπιακό των Κλέιζα, Childress, Teodosic και Παπαλουκά και τον μικρό τελικό 90-88 ξανά στην παράταση από την CSKA Μόσχας των Langdon, Khryapa, Holden και Šiškauskas σε μια χρονιά που κατέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες το double στη Σερβία και κέρδισε τον σεβασμό όλης της μπασκετικής Ευρώπης για την μαχητικότητα της.
Άραγε τα Final Four στο Palais Omnisports de Bercy κρύβουν κι άλλες ιστορίες;
Σχολιάστε