Το άρθρο για τα παράδοξα των Ευρωπαϊκών final four του Παρισιού (διαβάστε εδώ) μας κίνησε την περιέργεια να επισκεφθούμε το γήπεδο στο Bercy. Έτσι λοιπόν, μετά το αεροπορικό μας ταξίδι, πήραμε την γραμμή 14 του metro και αποβιβαστήκαμε στη στάση Bercy. Λένε ότι μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις. Έτσι κι εμείς για να σας μεταφέρουμε την αίσθηση όσων ζήσαμε, θα σας παραθέσουμε τέσσερις φωτογραφίες από την στιγμή της άφιξης μας.
Μαγική τοποθεσία δίπλα από τις όχθες του Σηκουάνα. Ένα πραγματικά πολύ προσεγμένο γήπεδο. Δυστυχώς όμως προσπαθώντας να ενημερωθούμε για κάποιο μουσείο σχετικό με τα αθλητικά γεγονότα που διεξήχθησαν στο γήπεδο ή έστω κάποια σκόρπια εκθέματα αντικρίσαμε την σκληρή αλήθεια της Γαλλίας σχετικά με το μπάσκετ. Έτσι όπως και το ιστορικό γήπεδο της Βαλενσιέν (διαβάστε το άρθρο εδώ) δεν χρησιμοποιείται πια για αγώνες καλαθοσφαίρισης. Για την ακρίβεια πλέον δεν χρησιμοποιείται καν για αγώνες. Στα πλαίσια ανακαίνισης από το 2015 έχει μετονομαστεί σε AccorHotels Arena και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για συναυλίες. Βέβαια υπάρχουν φήμες ότι θα φιλοξενήσει τους αγώνες μπάσκετ στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 που έχει ήδη αναλάβει το Παρίσι.
Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο στη Γαλλία δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία στο άθλημα μας. Σε ένα άθλημα που μόλις 5 χρόνια πριν σημείωσαν την μεγαλύτερη επιτυχία τους σε επίπεδο εθνικών ομάδων με το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket του 2013. Σε ένα άθλημα που πέρσι η Μονακό βρέθηκε στον τελικό του Basketball Champions league, το 2015 η JSF Nanterre κατέκτησε το FIBA EuroChallenge και που συνολικά μετράνε 8 ευρωπαϊκά τρόπαια με κορυφαίο αυτό της Λιμόζ το 1993.
Βέβαια ας αναλογιστούμε και το άλλο…
8 Ευρωπαϊκά τρόπαια οι Γάλλοι διασυλλογικά και 1 με την Εθνική. Την ίδια στιγμή που εμείς μετράμε 18 σε επίπεδο συλλόγων και 2 με την «επίσημη αγαπημένη». Δεν μας βλέπουν ούτε με τηλεσκόπιο από τον πύργο του Άιφελ.
Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο άρθρο-οδοιπορικό μας με παράλληλη κάλυψη του αγώνα Ζαλγκίρις Κάουνας-Παναθηναϊκός στην Λιθουανία στις 18 Ιανουαρίου 2019. Ελπίζουμε τα επόμενα οδοιπορικά να φέρουν στο φως κάποια άγνωστη και συνταρακτική ιστορία και όχι την αποστροφή ενός κράτους από το μπάσκετ. Έχει να ταξιδέψει σε πολλά γήπεδα ακόμα αυτό το πανό.
Σχολιάστε