Στις 17 Φεβρουάριου 2019 και για πρώτη φορά στην ιστορία του τελικού κυπέλλου Ελλάδος ανδρών θα διευθύνει την αναμέτρηση και μια γυναίκα. Ο λόγος για την Βασιλική Τσαρούχα του συνδέσμου Αττικής. Η κυρία Τσαρούχα είναι ήδη διεθνής και μάλιστα έχει διευθύνει τον μεγάλο τελικό της Euroleague γυναικών το 2018 μεταξύ Σόπρον και Εκατέρινμπουργκ καθώς και τον δεύτερο τελικό του Eurocup γυναικών το 2015.
Με αφορμή την επιτυχία της αυτή το basketball glory stories οφείλει να αποτείσει τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες διαιτητές και να κάνει μια αναφορά στις πρώτες και τις καλύτερες αυτών.
Η πρώτη γυναίκα διαιτητής στο πιο θεαματικό πρωτάθλημα του πλανήτη ήταν η Violet Palmer. Έκανε τον πρώτο της αγώνα στο NBA στις 25 Απριλίου 2006 σε αγώνα Indiana Pacers εναντίον New Jersey Nets. Το 2014 έγινε η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε all-star game, ενώ το 2016 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση έχοντας συμπληρώσει 919 αγώνες στο ΝΒΑ. Την επόμενη χρονιά η Dee Kantner έκανε κι αυτή το πρώτο της παιχνίδι στο NBA και μάλιστα σφύριξε και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000 και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών το 1998.
Στο FIBA Americas Championship του 2013 η Αμερικανίδα Lauren Holtkamp Bass και η Βραζιλιάνα Andreia Regina Silva έγιναν οι πρώτες γυναίκες που σφύριξαν αγώνες της διοργάνωσης. Την ίδια χρονιά στο FIBA Asia Championships η Ινδή Snehal Bendke ήταν η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στην διοργάνωση (μέχρι και σήμερα). Τεράστια διάκριση αν αναλογιστεί κανείς τα περιορισμένα δικαιώματα που έχουν οι γυναίκες στη χώρα της.
Για το τέλος αφήσαμε την πιο οικεία μας διοργάνωση, την Ευρωλίγκα. Πρώτη και μόνη διαιτητής της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης είναι η Γερμανίδα Anne Panther. Είναι διεθνής από το 2012, ενώ διηύθυνε τον ημιτελικό και τον μικρό τελικό γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016. Στις 10 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς σφύριξε τον πρώτο της αγώνα στη Euroleague μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ζαλγκίρις Κάουνας.
Κλείνοντας το άρθρο θα θέλαμε να αναφέρουμε οτί σκόπιμα και για λόγους ευγενείας δεν αναφέραμε πουθενά ηλικίες (και κιλά) και οτι ο κανονισμός του μπάσκετ είναι ο ίδιος ότι φύλο ή εθνικότητα κι αν έχεις και η μόνη προϋπόθεση για να γίνεις υψηλού επιπέδου διαιτητής είναι η άριστη γνώση του κανονισμού και η σκληρή δουλειά.
Σχολιάστε