Οι 82 αγώνες της regular season του NBA. Πως προκύπτουν και πότε πρωτοεμφανίστηκαν.

NBA regular season

Από την σεζόν 1967-1968 η κανονική διάρκεια του NBA ολοκληρωνόταν σε 82 αγωνιστικές. Με την είσοδο των San Diego Rockets και Seattle Supersonics, εκείνη τη χρονιά οι ομάδες του πρωταθλήματος έγιναν δώδεκα, χωρισμένες σε 2 περιφέρειες, την Δυτική και την Ανατολική. Έτσι λοιπόν η κάθε ομάδα αγωνιζόταν μέσα στη σεζόν 8 φορές με τις υπόλοιπες 5 ομάδες της περιφέρειας της (5 x 8 = 40 αγώνες) και 7 φορές με τις 6 ομάδες της απέναντι περιφέρειας (7 x 6 = 42 αγώνες).

Μόνη εξαίρεση μέχρι και σήμερα η σεζόν 1998-1999, όπου οι ιδιοκτήτες των 29 (τότε) ομάδων είχαν διαμάχη με τους παίκτες, κυρίως για τις αμοιβές τους. Οι αγώνες τελικά ξεκίνησαν στις 5 Φεβρουαρίου του 1999, η regular season ολοκληρώθηκε σε 50 αγωνιστικές (με κάποιες ομάδες να μην αγωνίζονται καθόλου μεταξυ τους), δεν διεξήχθη all-star game και οι San Antonio Spurs κατέκτησαν λίγους μήνες μετά το πρώτο τους πρωτάθλημα.

Όσο τα χρόνια περνούσαν ο αριθμός των αγώνων δεν άλλαζε παρόλο που οι ομάδες (μέχρι και σήμερα) έφτασαν τις 30, αλλά δημιουργήθηκε η ανάγκη να χωριστούν ανά 5 σε 6 ομίλους (divisions) με γεωγραφικά κριτήρια. Έτσι λοιπόν για την Δυτική περιφέρεια έχουμε, τον βορειοδυτικό όμιλο, τον νοτιοανατολικό όμιλο και τον όμιλο του Ειρηνικού, ενώ για την Ανατολική περιφέρεια, τον κεντρικό όμιλο, τον νοτιοανατολικό ομιλο και τον όμιλο του Ατλαντικού (ακολουθεί αναλυτική φωτογραφία στο τέλος του άρθρου).

Αναλυτικότερα μια ομάδα του NBA για να συμπληρώσει του 82 αγώνες πρέπει να παίξει:

  • 4 αγώνες με τις υπόλοιπες 4 ομάδες του ομίλου της (4 x 4 = 16 αγώνες).
  • 4 αγώνες με 6 από τις ομάδες της περιφέρειας της (4 x 6 = 24 αγώνες)
  • 3 αγώνες με τις υπόλοιπες 4 ομάδες της περιφέρειας της (3 x 4 = 12 αγώνες)
  • 2 αγώνες με τις 15 ομάδες της αντίθετης περιφέρειας (2 x 15 = 30 αγώνες)

Εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα. Με ποιες ομάδες της περιφέρειάς της παίζει 4 αγώνες και με ποιές 3; Αυτό λοιπόν αποφασίζεται από την διοργανώτρια αρχή και είναι κυλιόμενο ανά πέντε χρόνια.

Μείνετε συντονισμένοι μέχρι το επόμενό μας άρθρο που θα αναλύει εκτενώς την «περιορισμένη» σεζόν 1998-1999 του NBA και όλα τα αξιοσημείωτα που κρύβει.

 

carte-nba.jpg
Οι ομάδες ανά περιφέρεια και division

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: